Non marches sen probar…

Coñeces a nosa gastronomía?

 

O noso territorio é moi rico en paisaxes, natureza, lecer, aventura, relax, mar… e gastronomía. A variedade dos nosos municipios tamén se reflicte nos nosos pratos e na oferta variada e para todos os gustos que encontrarás. Doce, salgado, carne, peixe, vexetais… tanto ten cales sexan as túas preferencias, aquí atoparás os manxares máis deliciosos.


Cervexa artesá

· Nigrán ·


Peixes e mariscos

No porto de Panxón
captúranse peixes e mariscos
que logo sérvense nos
restaurantes da zona.
Atoparás robaliza, rodaballo,
linguado, San Martiño e rape,
así como centola, nécora,
lumbrigrante, lagosta,
santiaguiños, ameixas,
berberechos, mexillóns e navallas.
· Nigrán ·


Viño

Coa súa variedade principal,
o albariño, escoltada
por outras variedades
clásicas minoritarias.
· O Rosal ·


Mirabel
Unha froita gourmet que poderás
probar fresca nos meses
de xuño e xullo e
en conserva ou elaborados
de todo tipo como galletas,
cervexa, confeitura... todo o ano.
· O Rosal ·

Productos da horta
Desfruta todo o ano
de grelos, tomates, patacas...
cultivadas nesta rica
terra.
· O Rosal ·


Ostra de Arcade
Poderás degustala todo
o ano, aínda que a mellor
época é en marzo e abril,
momento no que se
celebra a festa de promoción.
· Soutomaior ·


Albariño
Un viño único e
diferente do que
gozar todo o ano.
Cada ano réndese
tributo a estes caldos
no mes de xullo.
· Soutomaior ·


Xabaril
Dispoñible en
época de caza.
· Fornelos de Montes ·


Cocido

· Fornelos de Montes ·


Flan de ovo

· Fornelos de Montes ·


Chafaina e carne do Suído
Proba este plato único coa chanfaina,
unha longaínza tradicional que se fai
coas mellores partes do porco,
e a carne do Suído, criada en liberdade
no monte e preparada á brasa
con ovos da zona.
Celebra a súa festa en xullo.
· Fornelos de Montes ·


Rosquillas de follado 
elaboradas seguindo a
receita tradicional, a man
e sen conservantes.
Rosca de nata
suave e esponxosa.
Recomendacións para os
visitantes aos que lles gusta o doce.
· Gondomar ·


Xenebra

Pedra Gin de A Lonquexa.
· Gondomar ·


Froita

Tomiño é coñecido polo seu
cultivo de froitas como o kiwi,
o aguacate ou a mazá
en calquera dos seus elaborados.
· Tomiño ·


Licores

No marches sen probar
o licor café, as súas augardentes
ou o licor de cilantro.
· Tomiño ·


Sábalo
Un manxar pescado
na desembocadura do
Miño que pode degustarse
nos meses de marzo,
abril e maio. Como o salmón,
vive no mar e desova en
augas doces.
· Tomiño ·

 


Lamprea
Un dos templos
deste pez prehistórico
cun sabor que non
deixa a ninguén indiferente.
· Tomiño ·

 


Meixón
Un manxar fóra do
común e único na
zona do Baixo Miño.
· Tomiño ·

 


Empanada de millo
Especialidade da localidade
para desfrutar cos recheos
máis variados ao longo de todo o ano.
· Mos ·

 

Codillo
Aínda que pode degustarse
todo o ano, a Festa do Codillo
a terceira fin de semana de setembro
é unha das citas gastronómicas
máis importantes da comarca.
· Mos ·

 


Choco
Produto gastronómico estrela, do que cada primeira quincena de maio se celebra
a súa festa. 
· Redondela ·

 


Volandeira, longueirón,
ameixa e berberecho
Marisco da ría
á altura dos padais
máis esixentes.
· Redondela ·

 


Godello e albariño
Deliciosos viños da IXP
Ribeiras do Morrazo.
· Redondela ·

 


Percebes

Unha auténtica delicatessen
extraída da abrupta costa
atlántica.
· Oia ·

 


Cordeiro

· Oia ·

 


Carne de poldro

Exquisita carne que
ten a súa propia festa
de degustación no
mes de agosto.
· Oia ·

 


Pan de O Porriño
Prueba este pan con certificado
de Indicación Geográfica Protegida (IGP),
realizado siguiendo un procedimiento
artesano con harinas sin aditivos,
parte de ellas de trigo
cultivado en Galicia.
· O Porriño ·

 


Callos
Prato que non pode
faltar no menú deste
municipio durante
todo o ano. Celebra
a súa festa gastronómica
en setembro.
· O Porriño ·

 


Torta imperial
Irresistible doce que
conquista todos os
padais, tanto na súa
versión clásica, con nata,
como coa infinidade de
coberturas que ofrece.
· O Porriño ·

 


Chulas
Réndete a esta sobremesa
típica galega á que a
localidade fai unha merecida
homenaxe o primeiro domingo
de setembro.
· Pazos de Borbén ·

 


Cacheira
De xaneiro a marzo non
podes perderte este prato
que se serve como manda
a tradición: cocida e
partida acompañada de
chourizo e grelos.
Cunha consolidada festa
gastronómica que se celebra
cada inverno.
· Pazos de Borbén ·

 


Ovos
De casa e preparado dos
xeitos máis variados,
aínda que o tradicional prato
de ovos con patacas e
chourizo segue sendo a
estrela. En maio
celebran a súa festa
gastronómica.
· Pazos de Borbén ·

 


Peixiños de améndoa
Un pracer gastronómico
celestial que nace das
mans das Clarisas,
as monxas encerradas.
· Tui ·

 


Meixón
Un dos pratos máis
sibaritas da localidade.
· Tui ·

 


Torta de San Telmo
Un doce único.
· Tui ·

 


Sábalo
Un manxar da
desembocadura do Miño.
· Tui ·

 


Viño
Da Denominación de
Orixe Rías Baixas subzona
O Rosal e subzona Condado.
· Tui ·

 


Dulces das Monxas
En pleno casco histórico sitúase o Convento das Madres Dominicas,
do s. XVI. Nel as monxas elaboran de forma artesanal diferentes doces
variados que poden adquirirse no propio convento. Se ben os doces xa
merecen a pena, non menos peculiar é a forma de adquirilos: ao ser monxas de clausura,
non teñen contacto visual coa clientela e
véndenos a través dun torno situado
no lateral do convento. Ao acceder, o cliente toca un timbre (que substituíu á
antiga campá existente) e é atendido por unha relixiosa que saúda
coa frase “Ave María Purísima”. O cliente fai o pedido e desde o interior
viran o torno, onde poranse os cartos e dende onde lle facilitarán os doces.
· Baiona ·

 


Polbo
Capturado nas augas de Baiona.
A receita máis típica para degustalo
é ao estilo tradicional,  á feira,
aínda que dende hai uns anos o polbo á brasa
acompáñao na gran maioría das cartas.
· Baiona ·

 


Mariscos
Aínda que son variadas as
especies que se capturan ou
extraen nestas costas
destacan, sobre todo, o
percebe, a ameixa e a nécora
.
· Baiona ·

 


Marruchos
É o nome que se lle dá ás filloas
de leite (ou crepes doces).
Aínda que é unha sobremesa moi típica do Entroido, o certo
é que aquí podereomos
atopala durante todo o ano
.
· Baiona ·

 


Boleardo
Desfruta da trenza ou rosca,
típica de Pascua, que aquí é
posible adquirir en calquera
data. Non soe estar incluído
na carta de sobremesas dos
restaurantes pero pode
mercarse en calquera
panadería ou pastelería.
· Baiona ·

 


Peixes
La baía acolle gran variedade
de peixes, entre os que
destaca o rodaballo e a
robaliza, coa que se elabora
a robaliza á sal, moi
demandada nos
restaurantes especializados.
Pide unha “caldeirada” para
degustar un variado dos
nosos peixes.
· Baiona ·

 


Tarta de Sarmiento e Ñoclos de Pinzón
Non te perdas esta tarta, tipo empanada doce,
rechea de mazá, elaborada a raíz dunha receita
ancestral dunha familia panadeira. Debe o seu
nome a Cristóbal García Sarmiento, piloto
da Carabela Pinta. Tampouco podes marchar sen probar
os ñoclos, feitos cunha masa parecida á
dos melindres e que se chaman así na honra
do Capitán da Pinta: Martín Alonso Pinzón.
Conta a lenda que, á chegada da Pinta a Baiona,
la tripulación, derreada e esgotada pola viaxe,
foi obsequiada con este doce polo rexedor da Vila.
Ambas son sobremesas que só poden adquirirse
nos postos específicos durante a celebración
da Festa da Arribada no mes de marzo.
· Baiona ·

 


Peixe espada
O sector pesqueiro da Guarda evolucionou cara a
frota de altura e na actualidade conta coa frota
de palangre máis importante de España con barcos en
todos os océanos. 40 anos despois o peixe espada ou
emperador é unha das súas variedades estrela e conta
cunha festa gastronómica para dalo a coñecer
público que se celebra a última fin de semana de xullo.
Os restaurantes ofrecen nas súas cartas e menús o peixe
espada na súa elaboración máis coñecida, á prancha con
pataca cocida, aínda que pode prepararse en croquetas,
empanada, escabeche, rebozado...
· A Guarda ·

 


Conservas de Orpagu
A Organización de Palangreiros Guardeses que
congrega gran parte da frota lanzouse á elaboración de
produtos como conservas de peixe espada, atún ou quenlla.
Despois da excelente experiencia están a ampliar
con novas receitas como a hamburguesa de espada.
Tes que probalas!
· A Guarda ·

 


Langosta
A pesca da lagosta remóntase ao século XIX empregando embarcacións
a vela, logo chegarían as embarcaciones a vapor e as cetarias, viveiros na beira
do mar onde se conservaban vivas as lagostas para despois comercializalas en toda España.

A primeira festa da lagosta realizouse en 1990 como unha exaltación deste
marisco e unha puesta en escena dos restauradores guardeses como atracción gastronómica.

Na actualidade é a raíña na mesa na Guarda e os restaurantes ofrécena á
prancha ou cocida coa incorporación de novas elaboracións como os arroces,
salpicón, croquetas... A Festa da Lagosta e da Cociña Mariñeira celébrase a primeira fin de semana de xullo.
· A Guarda ·

 


Rosca de xema 

Sobremesa de renome cunha receita elaborada
por un confeiteiro do municipio.
Desde os anos 50 pode degustarse a
rosca de xema nas pastelerías e
panaderías da vila, onde gardan
o segredo da súa elaboración tan particular.
· A Guarda ·

 


Pesca fluvial de tempada

Durante os meses de outono e inverno a panorámica da desembocadura do río
cambia coas embarcacións faenando. Empeza a tempada de captura do meixón
de novembro a marzo durante as noites escuras de lúa. O meixón é tan apreciado
que a maior parte comercialízase fóra de España.

A lamprea captúrase de xaneiro a abril. Os pescadores lanzan unha rede coñecida como lampreeira xusto
cando está baixando a marea e comeza a subir. Ese é o momento no que con
maior probabilidade as lampreas comezarán a remontar o río. Os restaurantes da
Guarda elaboran principalmente lamprea á bordalesa. Pode requerir encargo
previo ao ser un prato de tempada que require unha elaboración moi minuciosa.

De marzo a finais de maio tamén poderás degustar sábalo, un peixe moi valorado polo seu característico sabor.

· A Guarda ·

 
X